Ga naar hoofdinhoud
EHBJ logo

Een initiatief van
Veiligheidsregio Groningen en partners

Bereid je werk voor

Een noodsituatie ontstaat meestal onverwacht en kan dus heel goed tijdens kantooruren ontstaan. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de werknemers op de werkvloer. Wat kun je als werkgever doen om je bedrijf en de werknemers zelfredzaam én samenredzaam te maken?

Bereid je voor met deze checklist

  • Heb je een noodplan? Hierin beschrijf je bijvoorbeeld noodprocedures, de inzet van bhv’ers, de manier van evacueren, op welke manier derden geïnformeerd worden in geval van nood. Denk ook na over een noodlocatie om je bedrijfsproces te kunnen voortzetten.
  • Is duidelijk welke risico’s er zijn voor het bedrijf? En welke impact ze kunnen hebben op je werknemers en de werkprocessen?
  • Zijn je werknemers betrokken bij het noodplan? Bespreek met hen wat in het plan moet komen te staan en bepaal samen de belangrijke zaken. Spreek je werknemers aan op hun eigen verantwoordelijkheid.
  • Laat je werknemers eventueel meedenken over de risico’s in het gebouw. Laat ze bijvoorbeeld zelf een scenario bedenken en oefenen. Leuk en leerzaam!
  • Denk aan de behoeften van mensen met bijvoorbeeld een lichamelijke of geestelijke beperking. Wat hebben zij nodig in een noodsituatie?
  • Zorg dat er altijd voedsel en drinkwater aanwezig is in je bedrijfspand. 
  • Praat met andere organisaties in de omgeving over zelf- en samenredzaamheid. Op die manier kun je van elkaar leren en elkaar helpen bij een noodsituatie. 

Agrarisch bedrijf

Heb je een agrarisch bedrijf of werk je met dieren? Vergeet de dieren niet en stel ook voor hen een noodplan op.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van wat wij organiseren, wat er in jouw buurt gebeurt of van handige tips?

Meld je aan voor de nieuwsbrief