Ga naar hoofdinhoud
EHBJ logo

Een initiatief van
Veiligheidsregio Groningen en partners

Wat te doen als je een NL-Alert ontvangt

Bij grote incidenten krijg je een NL-Alert. Dat is een tekstbericht van de overheid dat je ontvangt op je mobiele telefoon. Er staat informatie in over wat er aan de hand is en waar. Ook staat erin wat je moet doen en waar je meer informatie vindt.

Wanneer krijg je een NL-Alert?

  • Een NL-Alert krijg je alleen als er een incident bij jou in de omgeving plaatsvindt. Dat gebeurt op basis van het mobiele telefoonsignaal.
  • Zolang je bereik hebt, kun je een NL-Alert ontvangen.
  • Een telefoon in vliegtuigmodus of alleen op WiFi krijgt dus geen NL-Alert. 

Testbericht

In juni en december krijg je op de eerste maandag van de maand om 12 uur een testbericht. Dat testbericht komt tegelijkertijd met de maandelijkse test van de sirene. Zo kun je controleren of jouw mobiele telefoon NL-Alerts ontvangt. 

Zo ziet een NL-Alert eruit

NL-Alert 15-08-2018 19:35 IVM Brand in Groningen met Rookontwikkeling. Blijft uit de rook! Sluit ramen en deuren. Schakel ventilatie uit. Nieuw bericht volgt. 

Controleer of je telefoon goed is ingesteld

  • Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. Zo kun je testen of je de NL-Alert ontvangt.
  • Ontvang je de NL-Alert niet? Neem contact op met de provider van je mobiele telefoon.
  • Heb je een Samsung-toestel dat ouder is dan januari 2012? Die werkt net even anders. Daarom heeft Samsung een instructievideo op hun site staan.
  • Heeft jouw telefoon een ander besturingssysteem? Neem dan contact op met de klantenservice van het merk van jouw telefoon.

NL-Alert app

Iedereen in Nederland moet altijd een NL-Alert kunnen ontvangen. De NL-Alert app helpt hierbij. De app is speciaal ontwikkeld voor mensen die aan de grens wonen en daardoor niet altijd NL-Alerts ontvangen. Ook mensen die slechthorend of slechtziend zijn kunnen de app gebruiken. Lees meer over de NL-Alert app.

Meer informatie over NL-Alert

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van wat wij organiseren, wat er in jouw buurt gebeurt of van handige tips?

Meld je aan voor de nieuwsbrief