Ga naar hoofdinhoud
EHBJ logo

Een initiatief van
Veiligheidsregio Groningen en partners

Wat te doen als je een NL-Alert ontvangt

Bij grote incidenten krijg je een NL-Alert. Dat is een tekstbericht van de overheid dat je ontvangt op je mobiele telefoon. Er staat informatie in over wat er aan de hand is en waar. Ook staat erin wat je moet doen en waar je meer informatie vindt. 

Wanneer krijg je een NL-Alert? 

Een NL-Alert krijg je alleen als er een incident bij jou in de omgeving plaatsvindt. Dat gebeurt op basis van het mobiele telefoonsignaal. Zolang je bereik hebt, kun je een NL-Alert ontvangen. Een telefoon in vliegtuigmodus of alleen op WiFi krijgt dus geen NL-Alert. 

In juni en december krijg je op de eerste maandag van de maand om 12 uur een testbericht. Dat testbericht komt tegelijkertijd met de maandelijkse test van de sirene. Zo kun je controleren of jouw mobiele telefoon NL-Alerts ontvangt. 

Wie krijgt precies een NL-Alert? 

Iedereen die in een gebied rondom het incident is, krijgt het bericht. Ook als je op doorreis bent of toevallig op bezoek bent in het gebied. 

Toch kan het gebeuren dat je wel in de buurt van een brand bent maar geen bericht krijgt. Als je telefoon bijvoorbeeld verbonden is met een zendmast verder weg, kan het zijn dat jij geen bericht krijgt, maar degene die naast je zit wel. Hou elkaar dus ook op de hoogte. 

In dichtbevolkte gebieden zoals Groningen en Delfzijl staan zendmasten dichter bij elkaar. Daardoor kan de meldkamer vaak een kleiner gebied selecteren. Maar woon je bijvoorbeeld in Kloosterburen of in Godlinze, dan is het gebied rondom een zendmast veel groter. Het kan dan gebeuren dat je een bericht ontvangt maar dat bijvoorbeeld de brand verder bij je vandaan is. 

Het is wel altijd verstandig om de berichten te lezen en de adviezen op te volgen. Zeker als je een rooklucht ruikt. 

Zo ziet een NL-Alert eruit

Dit is een voorbeeld van een NL-Alert: 

NL-Alert 15-08-2018 19:35 IVM Brand in Groningen met Rookontwikkeling. Blijft uit de rook! Sluit ramen en deuren. Schakel ventilatie uit. Nieuw bericht volgt. 

Controleer of je telefoon goed is ingesteld

Meer weten over NL-Alert?

Op de website crisis.nl vind je meer informatie over NL-Alert.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van wat wij organiseren, wat er in jouw buurt gebeurt of van handige tips?

Meld je aan voor de nieuwsbrief