Bereid je school voor met deze checklist
- Weet welke verantwoordelijkheden je hebt: voldoet de school aan alle veiligheidseisen?
- Heeft de school een veiligheidsplan?
- Maak veiligheid onderwerp van gesprek. Weten de leerlingen wat ze moeten doen als het alarm gaat?
- Zijn de leerlingen op de hoogte van alle vluchtroutes, het evacuatieplan en waar ze zich moeten verzamelen in geval van een noodsituatie?
- Vertel de leerlingen meer over risico’s in het gebied van de school. En wat ze zelf kunnen doen in een noodsituatie.
- Heb hierbij extra aandacht voor leerlingen met een lichamelijke of geestelijke beperking.
- Laat de leerlingen meedenken over de risico’s in het gebouw. Laat ze bijvoorbeeld zelf een scenario bedenken en oefenen.
Interessante lesprogramma’s en meer
- Veiligheidsregio Groningen biedt basisscholen een gratis lesprogramma over aardbevingen: ‘Aardbevingenwijzer‘. Kinderen vergroten hun gevoel van veiligheid door de kennis die zij opdoen.
- Univé heeft voor basisschoolleerlingen ‘Fruit Friends’ ontwikkeld. Hiermee leren kinderen op speelse wijze welke risico’s er in en om het huis zijn.
- Je kunt Brandweer op School altijd gebruiken om basisschoolleerlingen iets te leren over de brandweer. Zo leren leerlingen bewust omgaan met het voorkomen van brand en weten wat ze moeten doen als er toch brand uitbreekt.
- Lappa PIEP is een prentenboekje over brandveiligheid voor kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar. Zowel in het Nederlands als het Grunnegs.
- Het Rode Kruis biedt verschillende gastlessen aan voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Van de basisbeginselen van EHBO en 112 (durven) bellen, tot de voorbereiding op natuurrampen. De lessen zijn gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid, hulpbereidheid en bewustwording van risico’s in de wereld van leerlingen.