Bereid je voor op een cyberaanval
- Klik nooit zomaar op een link. Check eerst het e-mailadres van de afzender. Kijk ook naar de aanhef en eventuele bijlagen. Vertrouw je het niet? Of krijg je een onverwacht betaalverzoek? Bel dan eerst de afzender op!
- Geef nooit je inloggegevens aan anderen.
- Installeer steeds de beschikbare software-updates op je laptop, tablet en smartphone.
- Installeer een antivirusprogramma op je computer.
- Gebruik voor iedere website een ander (sterk) wachtwoord. Dat kan ook een zin zijn. Of, nog beter: gebruik een wachtwoordenkluis.
- Stel waar dat kan tweestapsverificatie in voor het inloggen.
- Maak regelmatig een back-up van je waardevolle bestanden op een externe harde schijf.
- Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken. Maak dus geen gebruik van openbare wifinetwerken op bijvoorbeeld stations, luchthavens en in cafés.
- Bewaar geen kopieën van je paspoort, rijbewijs, bankpas, creditcard etc. op je telefoon of laptop. En deel geen persoonlijke gegevens of bankgegevens via de mail.
- Gebruik een toegangscode voor je telefoon, laptop en tablet. Zet de mogelijkheid ‘Vind mijn apparaat’ aan voor het geval je je telefoon, tablet of laptop verliest.
- Surf op betrouwbare websites. Pas op voor sites waar je je gegevens achter moet laten om een product gratis of met korting te krijgen, gratis 18+ pagina’s en sites waarbij de verbinding onveilig is.
Wat te doen tijdens een cyberaanval
- Blijk je in contact te zijn met een oplichter? Antwoord de berichten van deze oplichter dan niet meer. En neem contact op met de politie of een helpdesk.
- Maak een scan met je antivirusprogramma.
- Meld het nepbericht bij de zogenaamde verzender. Op de website Veilig Internetten zie je waar je dat kunt doen.
- Meld het nepbericht bij de Fraudehelpdesk.
- Hoe herken je een hack? Je computer is erg traag geworden of geeft melding van malware, er staan bestanden met vreemde namen tussen je bestanden of bestandsnamen zijn veranderd.
- Ben je gehackt? Sluit je apparaat zo snel mogelijk af en ontkoppel hem van het internet.
Wat te doen na een cyberaanval
- Vervang onmiddellijk al je wachtwoorden. Gebruik hierbij je wachtwoordmanager.
- Heeft je antivirussoftware de schadelijke software niet (volledig) kunnen verwijderen of twijfel je daarover? Laat je apparaat dan helemaal opnieuw installeren door een expert. Gebruik na de herinstallatie een back-up of reservekopie om je gegevens terug te zetten. Scan de back-up voordat je deze terugzet ook weer met antivirussoftware.