Ga naar hoofdinhoud
EHBJ logo

Een initiatief van
Veiligheidsregio Groningen en partners

EHBJ-buurtbijeenkomst Oldehove: "Heel nuttig en leuk"

Welke risico’s spelen er in en rond Oldehove? Hoe ervaren de bewoners dat? En hoe kun je je voorbereiden op een eventuele noodsituatie? Dit soort vragen kwamen aan bod tijdens de EHBJ-buurtbijeenkomst op 30 maart in de Ripperdastede in Oldehove.

De aanwezige bewoners zien eerst een filmpje van de grote aardbevingsoefening die Veiligheidsregio Groningen een paar jaar geleden organiseerde. “Bij de oefening waren mensen langere tijd op zichzelf aangewezen”, vertelt Marleen Hanenberg, projectleider van Eerste Hulp Ben Jij (EHBJ). “Buurtgenoten hielpen elkaar, maar vertelden ons na afloop dat ze niet goed wisten hoe. Met de bewoners zijn we vervolgens aan de slag gegaan met een lijst met praktische tips. Naar aanleiding hiervan hebben we EHBJ en specifiek ook het EHBJ-buurtplan ontwikkeld. Hiermee kunnen mensen zich samen voorbereiden op verschillende noodsituaties.”

Brand, stroomuitval en cyberdreiging

De bewoners gaan ook zelf aan de slag tijdens de bijeenkomst. In groepjes praten ze over de risico’s die ze thuis en in hun omgeving zien. “Brandveiligheid, langdurige stroomuitval en cybercriminaliteit werden het vaakst genoemd”, vertelt Marleen. “Maar ook landbouwverkeer, jeugdcriminaliteit, vergrijzing en babbeltrucs kwamen ter sprake. Sommige aandachtspunten liggen meer op het terrein van de politie of gemeente, dus die signalen bespreken we met hen. Ook hier zie je dat mensen risico’s heel verschillend beleven en dat de informatiebehoefte van mensen dus ook heel verschillend is. Daarom wordt de inhoud van een buurtbijeenkomst vooral op de avond zelf door inwoners bepaald.”

Alles over brand

De bewoners hebben veel vragen over brandveiligheid. Johan Bosklopper, toezichthouder bij de brandweer, legt het belang van rookmelders en koolmonoxidemelders uit. Ook geeft hij aan hoe belangrijk het is dat mensen in huis de binnendeuren dicht doen. Brand verspreidt zich dan namelijk veel minder snel. Terugkijkend geven de aanwezigen aan dat de avond hen heeft geholpen in de bewustwording over welke risico’s er zijn. Marleen: “Een bewoonster gaf aan dat ze vooraf twijfelde of ze zou komen, maar ze vond het heel leuk en nuttig. Een mooie reactie en daarom gaan we graag door naar andere dorpen en wijken!”

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van wat wij organiseren, wat er in jouw buurt gebeurt of van handige tips?

Meld je aan voor de nieuwsbrief