Ga naar hoofdinhoud
EHBJ logo

Een initiatief van
Veiligheidsregio Groningen en partners

Terugblik buurtbijeenkomst Borgsweer

Welke risico’s zijn er in en rond Borgsweer? Hoe ervaren de bewoners dat? En hoe kun je je voorbereiden op een eventuele noodsituatie? Dit kwam aan bod tijdens de EHBJ-buurtbijeenkomst op 23 januari in Borgsweer.

Samen met Dorpsbelangen Borgsweer verzorgden Veiligheidsregio Groningen, Brandweer Groningen, gemeente Eemsdelta en Chemie Park Delfzijl het programma. Natuurlijk ook met inbreng van de bewoners zelf, want ze gingen met elkaar in gesprek over risico’s. En ze konden al hun vragen op het gebied van veiligheid stellen.

Buurtgenoten helpen elkaar

De avond werd afgetrapt met een filmpje van de aardbevingsoefening die Veiligheidsregio Groningen in 2018 organiseerde. “Eén van de doelen van de oefening was dat mensen langere tijd op zichzelf zijn aangewezen”, vertelt Marleen Hanenberg, projectleider van Eerste Hulp Ben Jij (EHBJ). “Buurtgenoten hielpen elkaar, maar vertelden ons na afloop dat ze niet goed wisten hoe. Met de bewoners zijn we vervolgens aan de slag gegaan met een lijst met praktische tips. Naar aanleiding hiervan hebben we EHBJ en specifiek ook het EHBJ-buurtplan ontwikkeld.”

Top 3 risico’s van bewoners

De aanwezigen gingen ook zelf aan de slag. In groepjes praatten ze over de risico’s die ze thuis en in hun omgeving zien. Daarvan maakten ze een top 3. “Aardbevingen, overstroming en Chemie Park werden het vaakst genoemd”, vertelt Marleen. “Ook de behoefte aan het in kaart brengen van wat er in het dorp aan kennis en vaardigheden is, kwam duidelijk naar voren. Hebben we een AED, en waar, wie is ehbo- of bhv-getraind, wat voor afspraken kunnen we met elkaar maken. Juist het EHBJ-buurtplan kan hierbij helpen.”

Chemie Park

Johan Bosklopper, toezichthouder bij Brandweer Groningen, vertelde wat de overheid doet aan controles bij bedrijven. Ook op het Chemie Park. Bedrijven die met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen. Harry Jasken van het Chemie Park vertelde dat het Chemie Park op hun Facebook-pagina en website bericht over calamiteiten die hoorbaar en merkbaar zijn op het terrein. Heeft een calamiteit ook gevolgen voor de omgeving, dan neemt de veiligheidsregio de coördinatie en communicatie van het incident over. Dreigt er gevaar voor de omgeving, dan krijgen mensen vanuit de veiligheidsregio een NL-Alert met informatie en instructie. De bewoners stelden hierover veel vragen.

Preventie en voorbereiden op calamiteiten

Ook brandveiligheid komt aan bod. Sinds 1 juli 2022 geldt een rookmelderplicht. Ook het belang van een koolmonoxidemelder haalt hij aan. Bewoners stelden vragen over de aanrijtijd van de brandweer. “Binnen 11 minuten moet lukken, en als het tegenzit is het 15 minuten”, legde Johan uit. “Daarom is een rookmelder ook zo belangrijk, want hoe eerder je gewaarschuwd wordt, hoe sneller wij gealarmeerd worden. Op ehbj.nl vind je alle informatie over brandpreventie en wat te doen als er onverhoopt toch brand uitbreekt.”

Aan de slag

“Mooi te zien dat er een behoefte is om aan de slag te gaan in het dorp. Daarmee is voor ons de avond geslaagd en gaan we graag door naar andere dorpen en wijken!”

Ook een EHBJ-buurtbijeenkomst organiseren? En wil jij ook samen met buurtgenoten aan de slag met het EHBJ-buurtplan?

Meer informatie over buurtbijeenkomsten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van wat wij organiseren, wat er in jouw buurt gebeurt of van handige tips?

Meld je aan voor de nieuwsbrief