Ga naar hoofdinhoud
EHBJ logo

Een initiatief van
Veiligheidsregio Groningen en partners

Terugblik buurtbijeenkomst Den Ham

Wat als er lange tijd geen stroom is, een grote brand is of een overstroming dreigt? Hoe kun je je als gezin of samen als dorpsgenoten voorbereiden op zo’n situatie? Dit stond centraal tijdens de EHBJ- buurtbijeenkomst op 19 april 2023 in het dorpshuis in Den Ham. “Je beseft dat je je moet voorbereiden.”

Video buurtbijeenkomst

“Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet goed voorbereid ben, maar hier nu wel mee aan de slag ga”, vertelde een van de bewoners na afloop. Dat is precies de reden dat Veiligheidsregio Groningen, Brandweer Groningen en de gemeente de dorpen ingaan om met mensen hierover in gesprek te gaan.

Behoefte aan informatie

“Als hulpdiensten bereiden wij ons voor op noodsituaties, maar het is ook belangrijk dat mensen dat zelf doen”, zegt Marleen Hanenberg van Veiligheidsregio Groningen. Zodat mensen weten hoe te handelen als er een calamiteit of crisis is. Uit ons onderzoek blijkt dat een groot deel van onze inwoners behoefte heeft aan deze informatie. Daarom hebben we eerstehulpbenjij.nl (EHBJ) ontwikkeld en gaan we ook onze dorpen in om hierover met mensen te praten.”

Decoratieve afbeelding

Samen met dorpsgenoten

EHBJ gaat niet alleen over hoe je je thuis kan voorbereiden op noodsituaties, maar ook hoe je je als dorpsgenoten samen kan voorbereiden. Avelien Haan, een van de aanwezige bewoonsters, blikt na afloop terug: “Ik denk dat het heel goed is dat je als dorp met elkaar bespreekt wie wat kan doen als er wat gebeurt. We kunnen heel veel zelf doen, maar we weten niet precies wie dat dan gaat oppakken. Het is wel fijn als je dat van tevoren een keer hebt doorgesproken.”

Hoe elkaar helpen in tijden van nood

Marleen: “Juist daarvoor hebben we het EHBJ-buurtplan ontwikkeld. Dit plan is met hulp van de bewoners van Zuidwolde gemaakt na de grote aardbevingsoefening die wij een paar jaar geleden organiseerden. Bij de oefening waren mensen langere tijd op zichzelf aangewezen. Buurtgenoten hielpen elkaar, maar vertelden ons na afloop dat ze niet goed wisten hoe. Met de bewoners zijn we vervolgens aan de slag gegaan met een lijst met praktische tips, het EHBJ-buurtplan.”

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van wat wij organiseren, wat er in jouw buurt gebeurt of van handige tips?

Meld je aan voor de nieuwsbrief