Hoe kun je voorkomen dat koolmonoxide vrijkomt?
- Voor verwarmingstoestellen in Nederland gelden hele strenge veiligheidseisen. Toch is het belangrijk om je cv-ketel, geiser of kachel jaarlijks te laten controleren door een gecertificeerd installateur of door de Energiewacht. De installateur checkt ook of er voldoende ventilatie is en of de werking van het rookkanaal in orde is. Vaak kun je aan een sticker op het toestel zien wanneer hij voor het laatst is gecontroleerd. Let op: ook een nieuwe cv-ketel kan een CO-vergiftiging veroorzaken!
- Ook als je iets wilt plaatsen, veranderen of controleren aan ketels schakel je een erkende installateur in.
- Heb je een open haard? Laat je schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen om verstopping te voorkomen. Dan kunnen verbrandingsgassen namelijk terugslaan in de kamer.
- Zorg voor goede ventilatie in je woning. Juist ook als het buiten koud is en de verwarming aan staat. Laat de mechanische ventilatie aan, zet ventilatieroosters open of zet een raam op een kiertje.
- Lees op de website co-wijzer.nl hoe een CO-vergiftiging nog meer kan ontstaan en hoe je het kunt voorkomen.
Bereid je voor
- Maak een noodplan voor thuis.
- Hang CO-melders op (of gecombineerde rook- en koolmonoxidemelders), in ieder geval in de ruimte van het verwarmingstoestel. Een CO-melder is het enige middel dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning. Als dat het geval is geeft de melder een luid alarmsignaal. Koolmonoxidemelders gaan ongeveer vijf jaar mee. Noteer op de melder wanneer je hem in gebruik hebt genomen en controleer regelmatig de batterijen. Meer informatie over CO-melders vind je op de website co-wijzer.nl.
Hoe herken je het vrijkomen van koolmonoxide?
Koolmonoxide zie, ruik en proef je niet. Let daarom op de volgende signalen:
- De waakvlam van gasapparatuur gaat oranje of gelig branden in plaats van blauw. De vlam brandt ook hoger dan normaal en flakkert meer.
- Ramen beslaan.
- Je kunt last krijgen van lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, verwarring, slaperigheid, een versnelde hartslag en vermoeidheid.
Wat doe je als er koolmonoxide vrijkomt?
Waarschuw eerst je huisgenoten. Ga vervolgens direct naar buiten en bel buiten 112.