Ga naar hoofdinhoud
EHBJ logo

Een initiatief van
Veiligheidsregio Groningen en partners

“Ik schrok even: wat als het hele huis in brand vliegt?"

Het is eind december, 2022. Jennita en haar man Theo uit Baflo leggen ’s avonds nog een blokje hout in de houtkachel als ze merken dat er onder de kachel een brandend stukje hout ligt. Ze proberen het vuur uit te maken door er wat water op te gooien, maar dat werkt niet. Er komt rook onder de vloer vandaan en even later gaat de rookmelder af. Als ze naar boven lopen merken ze dat er zelfs rook uit het plafond komt. “Toen dachten we: nu moeten we wel echt de brandweer bellen.”

Jennita en haar pleegdochter op bezoek in de brandweerkazerne in Baflo, een paar dagen na het brandje bij hen thuis.

Jennita en Theo maken hun kinderen wakker en gaan buiten staan wachten op de brandweer. Die is er binnen een paar minuten. Maar dan duurt het nog een hele tijd voordat de brandweer de oorzaak van de rook vindt. Eerst denken ze aan een schoorsteenbrand, maar in de schoorsteen is niks te vinden. Dan komen ze erachter dat het waarschijnlijk toch te maken heeft met de houtkachel. Er is as of houtskool onder de vloer terechtgekomen, dat daar vermoedelijk al een paar dagen ligt te smeulen. Plank voor plank zagen ze de houten vloer eruit totdat ze alles hebben gevonden. Vervolgens haalt de brandweer ook nog de houtkachel eruit, omdat die niet meer veilig is.

Geen paniek zaaien

Hoewel het allemaal goed afliep, was het voor het gezin best een ingrijpende ervaring om ’s avonds plotseling het huis uit te moeten terwijl brandweermensen je huis binnengaan en de vloer openbreken. Jennita: “Gelukkig bleven Theo en ik allebei heel rustig. We schrokken natuurlijk wel, maar we wilden ook geen paniek zaaien bij de kinderen. We dachten: er zijn geen vlammen en de brandweer is onderweg. Ik heb niet de angst gehad dat het hele huis in brand zou vliegen, maar ik had toch even zo’n schrikmoment van: wat als. Ik heb nog wel snel voor de zekerheid mijn portemonnee met alle pasjes mee gegrist, ook al dacht ik dat dat niet nodig zou zijn.”

Nachtmerries en stress

Hun pleegdochter van tien had er nog wel een tijdje last van. “In haar kamer kwam er rook uit het plafond, dus dan is dat ook niet zo gek. Ze had nachtmerries, buikklachten en hoofdpijn, ze was er echt gestrest over. Ze was bang om haar foto’s en spullen kwijt te raken. Die avond had ze van de brandweer een knuffel gekregen en die nam ze overal mee naartoe. Een week later zijn we nog langs geweest bij de brandweerkazerne, waar we alles mochten bekijken en vragen stellen. Daardoor is de angst misschien ook minder geworden. Inmiddels heeft ze gelukkig geen nachtmerries meer.”

Nieuwe houtkachel

Nu, een paar weken later, zijn in hun huis de gevolgen van het voorval nog goed zichtbaar: er zit een gat in de vloer en er is nog geen nieuwe houtkachel. Toch komt die er wel weer. Jennita: “De houtkachel zelf was niet het probleem. Wel zijn we er de volgende keer alert op dat hij goed geplaatst wordt, want er bleek bij ons ruimte onder de kachel en de houten vloer te zitten. En hij moet op een andere bodem, want bij de oude kachel bleek de plaat eronder niet helemaal brandwerend.”

Daarnaast vindt Jennita het een geruststellend idee om rookmelders te hebben. “Stel, we waren die avond gewoon naar bed gegaan zonder iets te hebben gemerkt, dan waren we wel gewekt door de rookmelder. Ook al kosten ze geld en is het gedoe dat er zo nu en dan nieuwe batterijen in moeten; het is het zeker waard!”

Wat te doen bij brand?

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van wat wij organiseren, wat er in jouw buurt gebeurt of van handige tips?

Meld je aan voor de nieuwsbrief