Ga naar hoofdinhoud
EHBJ logo

Een initiatief van
Veiligheidsregio Groningen en partners

‘Kans op stroomstoringen groter door extremer weer’

We hebben in Nederland een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetwerken van de wereld, met relatief weinig uitval. We zijn het dus zo gewend dat er altijd stroom is, dat we er liever niet over nadenken wat er gebeurt als dat niet zo is. Toch is het goed om je voor te bereiden op stroomstoringen, want door extremer weer wordt de kans op stroomuitval steeds groter.

Geen licht, koelkast en geen tv. Geen wasmachine, inductie-kookplaat en waterkoker. Dat is vervelend, maar hoe langer een stroomstoring duurt, hoe groter de gevolgen zijn. Gelukkig wordt een storing in de meeste gevallen binnen twee uur opgelost. Bijvoorbeeld door Klaas Hartman, die al meer dan veertig jaar als monteur werkt bij Enexis Netbeheer. Hij weet er dan ook alles van.

Extreem weer

De komende jaren wordt de kans op stroomstoringen groter, als gevolg van klimaatverandering. Klaas: ‘We krijgen meer te maken met extreem weer, zoals stormen en overstromingen of juist langdurige droogte. Daardoor kunnen er stroomstoringen ontstaan. En als het grondwater hoger staat na een fikse regenbui, neemt de kans op storingen ook iets toe. In principe kunnen stroomkabels daartegen, maar er zijn altijd een paar waarvan de bescherming niet helemaal goed meer is, bijvoorbeeld door een eerdere beschadiging. Als er water in die kabels komt zorgt dat voor storingen in die kabel. Daarnaast kan een stroomstoring ook ontstaan door bijvoorbeeld graafwerkzaamheden, overbelasting van het netwerk, kortsluiting of brand in een stroomstation.’

Monteur bellen

Maar wat moet je precies doen als je te maken krijgt met een stroomstoring? Klaas: ‘Check eerst bij je buren of zij ook een storing hebben. Zo weet je of het probleem in je eigen huis ligt of dat het een groter probleem is. Verder moet je het probleem niet zelf willen oplossen. Op zich is een meterkast veilig en kun je er niet veel in doen, maar toch is het beter om meteen een monteur te bellen. Die zijn vaak er binnen twee uur. Zelf gaan klussen kan voor gevaarlijke situaties zorgen.’

Onder water

Als er water in je huis heeft gestaan, zoals tijdens de overstromingen in Limburg, kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. ‘Stroom en water gaan niet samen, dan ontstaat er kortsluiting. Ook is er dan het gevaar van elektrocutie. Als de stroominstallatie en je meterkast onder water hebben gestaan, is het belangrijk om niet zelf aan de knoppen te gaan zitten. Bel altijd een professionele installateur.’

 

Hoe kun je je voorbereiden op een (grotere) stroomstoring?

  • Zorg voor een noodpakket met daarin onder meer houdbaar voedsel, water, dekens en kaarsen of een zaklamp met batterijen. Ook een opgeladen powerbank is handig om achter de hand te hebben. Wat kun je nog meer in een noodpakket doen?
  • Doe eens een oefening om te kijken of je in het donker in huis je weg kunt vinden. Weet je waar je je zaklamp hebt liggen en kun je die vinden in het donker?
  • Weet jij waar in huis de hoofdschakelaar zit? Dat is handig om te weten voor als je de elektriciteit in je woning helemaal moet afschakelen.
Meer tips over hoe je je kunt voorbereiden op een stroomstoring