Ga naar hoofdinhoud
EHBJ logo

Een initiatief van
Veiligheidsregio Groningen en partners

Brand in kinderopvang: “Gelukkig waren we goed voorbereid"

Medewerkers van kinderopvang KiWi in Winschoten wisten adequaat te handelen toen er brand ontstond in een wasdroger: het pand ontruimen, de stroom eraf en blussen. Omdat alle medewerkers die in een kinderopvang werken ook verplicht bhv’er zijn, wisten ze precies wat te doen. En gelukkig maar, want het vuur verspreidde zich snel. “De brandweer zei: we maken het niet vaak mee dat er zo snel wordt gehandeld.”

Marlies Weghorst. Foto: Huisman Media

Het is half 9 ’s ochtends als leidinggevende Marlies Weghorst net als elke dag eerst even langs alle groepen met kinderen loopt. Dan komt er een collega op haar af die zegt dat ergens het rookalarm afgaat. “Er was eerst wat verwarring, want één collega dacht dat de rookmelder gereset moest worden, maar een andere collega had daadwerkelijk vlammen gezien en had 112 gebeld.”

Tien met een griffel

Weer een andere collega zet gelijk de ontruiming in gang. Alle kinderen worden in evacuatiebedjes gezet en binnen twee minuten zijn alle kinderen het pand uit. Maar intussen wordt binnen de brand steeds groter. Marlies: “Er was wel sprake van enige paniek en sommige collega’s wilden wachten op de brandweer. Ik vond dat we wel zelf moesten gaan blussen, omdat de brand best snel groter werd. Ik heb eerst aan een collega gevraagd om de stroom eraf te halen en daarna ben ik met een schuimblusser gaan blussen. Vervolgens hebben we de deur dichtgehouden. Toen hebben we even gewacht en weer binnen gekeken. Er waren nog wat kleine vlammen en die heb ik vervolgens helemaal geblust.”

Als de brandweer arriveert is het vuur nagenoeg uit. “Ze zeiden: hoe jullie hebben gehandeld, dat is een tien met een griffel. Dat maken we niet vaak mee. Dit had heel anders kunnen aflopen. Dus dat was mooi om te horen.” Na inspectie van de wasdroger constateerde de brandweer dat de printplaat van de droger was doorgebrand. Er stond een plastic pak met waspoeder op de droger, die ook is gaan branden.

Dit had heel anders kunnen aflopen

Oefenen op locatie

Terugkijkend is Marlies blij met de manier waarop zij en haar medewerkers hebben gehandeld. “Elke kinderopvangmedewerker is verplicht bhv’er, dus in principe weet iedereen wat hij of zij moet doen. Maar als er echt iets gebeurt, is het natuurlijk altijd de vraag of iedereen weet te handelen. Ik merkte dat het in de praktijk niet helemaal verliep zoals afgesproken; niet iedereen had bijvoorbeeld een hesje aan. Toch verliep het allemaal heel organisch en pakte iedereen een eigen rol.”

Een paar maanden eerder hadden de medewerkers net op locatie geoefend met ontruimen. “In principe oefenen we elk jaar met ontruimen, maar normaal gesproken doen we dat op een externe locatie. Maar de laatste keer hebben we gezegd: we willen dat oefenen op onze eigen locaties. Dan weten we precies waar alles ligt dat nodig is voor een ontruiming en hoe je de kinderen het snelst naar buiten krijgt in de evacuatiebedjes. Daar plukten we nu de vruchten van.”

En, niet onbelangrijk: de medewerkers zijn rustig gebleven, en daardoor de kinderen ook. “Alles is eigenlijk heel snel, maar wel kalm verlopen. Toevallig hadden we bij de peuters een paar weken geleden het thema ‘vervoer’ en hebben we het onder meer gehad over de ambulance en de brandweer. Dus veel kinderen vonden het vooral heel leuk dat de brandweer er was!”

 

Checklist: bereid je voor op een noodsituatie op je werk 

  • Maak een noodplan 
  • Breng de risico’s in kaart 
  • Wat zijn de risico’s in het gebouw? 
  • Bekijk wat er verder van belang is 
Bekijk de uitgebreide checklist op Eerste Hulp Ben Jij

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van wat wij organiseren, wat er in jouw buurt gebeurt of van handige tips?

Meld je aan voor de nieuwsbrief